Cozonacul maicutei mele

de Sidy in Dulciuri, 25 Dec 2011 | 12248 vizualizari

 

In preajma sarbatorilor ne amintim cu totii de traditionalul cozonac
pufos si ne apucam sa cautam retete de cozonaci!
Cozonacii nelipsiti dau nota finala unei sarbatori, iar reusita lor
aduce o satisfactie in plus gospodinelor ce isi pun tot sufletul in ei.
Fiecare gospodina,de-a lungul anilor ,isi capata o anumita reteta de
cozonac.
Dar cel mai bun si mai gustos cozonac este cel facut de mama...

 

INGREDIENTE

Pentru aluat:

  • 1,700 kg faina
  • 500 g zahar
  • 1 lingurita sare
  • 3 oua
  • 2 galbenusuri
  • 1 lingurita turmenic sau un varf cutit sofran
  • esenta rom
  • esenta vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 50 g drojdie
  • 2 linguri untura

Umplutura:

  • 300 g nuca macinata
  • 250 g zahar
  • 250 g mac
  • 130 g zahar
  • coaja rasa de lamaie
  • 100 g rahat
  • 100 g stafide
  • 2 linguri cacao

 

  • 1 ou pentru uns deasupra
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonacul maicutei mele:

 

Drojdia sfaramata se pune in 200 ml lapte caldut si 50 g zahar ,la dospit.Cand maiaua a crescut se framinta bine de tot toate ingredientele pentru aluat  aproximativ o ora.

In timpul framantarii adaugam putin cate putin din untura lasata la temperatura camerei.

Se ia 1/3 din aluat si se framanta cu cacaoa inmuiata in putin lapte, pina se omogenizeaza bine.

Se lasa la cald la dospit o ora.

Se pune pe masa presarata cu faina si partea fara cacao se imparte in 9 parti egale iar cea cu cacao in 3. 

Se acopera si se mai lasa la dospit 15 minute. 

Se intinde apoi cu sucitorul, fiecare bucata si se umple o parte cu nuca amestecata cu zahar , coaja de lamaie, stafide( care au fost tinute in apa calduta cu esenta de rom, apoi scurse bine) si esenta de vanilie.

A doua parte se umple cu mac amestecat cu zahar , coaja de lamaie, esenta de vanilie.

A treia parte se intinde o foaie cu cacao peste una simpla, apoi se umple cu stafide si rahat.

Impletim cele 3 suluri in trei si le asezam in forme unse.

Dupa ce s-au pus cozonacii in formele unse, se lasa la cald la dospit 20 minute, apoi se ung cu ou batut, inainte de a-i da la copt, la cuptor. 

Se lasa la copt pina fac o crusta frumos rumenita, cam 50 de minute, depinde si de cuptor. 

Cand ii scoatem copti din cuptor, ii ungem cu apa cu zahar pentru a capata luciu.Ii lasam sa se raceasca in forme 15-20 minute.

Pofta buna !

 

TIPS-URI

1

Din intreaga cantitate se fac 3 cozonaci

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonacul maicutei mele" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

gaby_gabytza 1

26.12.2011, 16:29

craciun fericit

lia maria 1

26.12.2011, 20:13

minunat cozonacul

marieta 1

26.12.2011, 21:15

offff asa este cozonacul mamei este cel mai bun!!!!!!!si eu imi amintesc ce bun era!!acum din pacate am ramas doar cu amintirea si oricat as incerca ca al ei nu iese!!!fericiti acei ce inca au mame!!!!!!!!bun si frumos a iesit!!Craciun fericit tuturor!!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Limonada a la Cleme - reteta racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Cozonaci si pasca a la Piatra Neamt